0
0,00 kr 0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.

Login/konto
Varukorg
Login/konto
Meny

Vad är skillnaden på kol och briketter?

Två händer framför en grill. I ena handen briketter och en i den andra kol.

Det finns flera olika typer av kol och det finns briketter. Men vad är skillnaderna och när ska man ha det ena eller det andra?

Grillkol görs på olika typer av träslag, men vanligast är lövträ och ek. Vi på Skogens kol/Grillkol.se använder lövträ när vi gör vårt grillkol, då lövträd har ett högt energiinnehåll och sprätter inte så som barrträd.

Grillkol görs antingen i traditionella kolmilor eller i stora kolugnar, där trät utsätts för hög värme i en syrefattig miljö (pyrolys). Det är ca 340-430 grader varmt i ugnarna och tiden det tar för trät att bli kol beror dels på ugnens storlek, vilket träslag det är och vilken temperatur det är i ugnen. Men ett riktmärke är ca 24 timmar.

När kolet sedan är klart blir det alltid bitar som är för små för att användas till grillkol. Denna restprodukt gör man bla grillbriketter av. Här packas kolet hårt under högt tryck tillsammans med ett bindemedel (i vårt fall: vetemjöl) och blir därefter små runda ”kuber”.

Fördelen att grilla med kol är att du snabbt får upp fin glöd med grillkol. Kolet ger en fin och härlig röksmak på den grillade maten däremot är värmen ojämn och brinner också snabbare ut.

Briketter däremot, som är hårdare än kol är svårare att tända, och tänds med fördel med en skorstenständare. Briketter håller en jämnare värme och röker inte på samma sätt som kol och gör det därför till en renare produkt att grilla med. Briketter kan med fördel släckas med hjälp av locket på grillen och kan därefter återanvändas till nästa gång du ska grilla.

Så vad ska man då använda, kol eller briketter? Ja det beror dels på vad du grillar och hur länge grillen ska vara tänd. Ska du grilla mindre bitar som tex korv eller tunnare skivor kött så skulle jag rekommendera att använda grillkol. Tänker du istället grilla större köttdelar och använda metoden indirekt grillning så är briketter att föredra pga den jämna temperaturen och längre glödtid.

Men varför välja när du kan använda båda och blanda!? Testa dig fram vad som fungerar för dig och din grill och använd en köttermometer för att få bästa resultat.

Beställ Skogens grillkol och briketter här!


usercartcrossmenuchevron-down