Det kan vara bland det godaste som finns. Igår käkade jag två burgare, en till lunch och en till middag. Jag var förbi en vän och käkade burgare, blev waugyburgare och det är för jäkla gott. Till middag blev det en 400 grams burgare som är på Angus kött som inte går av för hackor.
Vi börjar som vanligt med att tända upp grillen ca 30 minuter före vi ska lägga på köttet. Halva grillen fyller vi med kol och briketter blandat. Tänd på och gå in och börja fixa käk.
Idag ska vi göra våra egna burgare. Beroende på hur kräsen du är så ska jag göra lite olika beskrivningar på färsen. Jag är nörd, jag gör mina egna burgare med hela köttstycken, men det går självklart lika bra att gå ner på Ica och köpa färs, bara ni köper nötfärs.
Jag har mitt eget recept på färs.
30% oxbringa
30% entrecote
20% högrev
20% rökt fläsk i bit utan svål
Putsa inte, låt allt fett vara med.
Jag skär ner bitarna i kuber som är ca 2 cm stora och blandar dem ordentligt i en bunke. Jag häller över ca 2 msk med krydda och här kan du välja att använda din egen favorit rubb, eller så använde du min Basic Beef Rub
El Jefes Basic Beef Rub
1 msk salt
1 msk svartpeppar
0,5 msk grillkrydda
2 krm cayennepeppar
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk socker
0,5 msk spiskummin
Detta mortlar jag till en jämn krydda och har i en burk.
Jag tycker om tryffel så jag brukar ha på ca 0,5-1msk vit tryffelolja i bunken. Det kan verka mycket, men det är ganska lagom om man har ca 400-500 gram kött i bunken. Rör om då och då och se till att alla bitar blir kryddade av oljan och kryddan. Efter ca en kvart så maler jag allt och delar upp i ca 150 grams bitar. Om du har färdig köttfärs eller låter butiken mala åt dig, då ber du att de maler så grovt som möjligt om du kan. Blanda kryddor och olja i färs och för att få bäst resultat så låt det gå i en matberedare för jämnast kryddning.
Köttfärsen gör du nu bollar av som väger ca 150 gram, jobba inte för mycket med dem, det ska inte bli för fasta. Tryck ut dem på ett bakplåtspapper och jämna till kanterna. Tryck ett hål i mitten med tummen, detta förhindrar dem från att svälla upp och bli runda vid grillningen.
Till varje burgare behöver du:
- 1 skiva bifftomat (går bra med vanlig tomat också)
- 1 msk majonnäs – Använd färdig eller smaksatt enligt nedan.
- Sallad efter eget tycke, strimlad
- Rödlök skivad – så mycket du vill ha själv
- BBQ sås – Gör själv eller köp färdig, recept nedan.
- Ost
- Jalapeños eller chili
- Bröd – Vi använder Garants Brioche från Willys
El Jefes Såser för Burgare
Gör din tryffelmajonnäs (Recept nedan räcker till 4-5 burgare)
5 msk majonnäs
1,5 msk kallt vatten
0,5 msk vit tryffelolja
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
Gör egen BBQ sås (Receptet räcker till 8-10 burgare
El Jefes recept på enkel BBQ sås.
1 dl ketchup
3 msk rörsocker
1 msk grillkrydda
0,5 msk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
2 msk soja (vi använder Kikoman)
1 msk worcestershiresås
0,5 dl tomatpuré
1 dl Coca cola
Hacka lök och vitlök smått, fräs i olivoljan ihop med tomatpurén och spiskummin. Häll på alla andra ingredienser och koka ihop. Lägg i bunke och mixa allt med stavmixer tills du får en jämn smet.
Osten kan du välja att köpa färdig, använda din favoritsort eller om du vill ha den burgaren jag gör så köper du äkta cheddar, den gula riktiga i delikatessdisken. Då den faller isär brukar jag lägga den i en plåtbunke och krossa den, sen värmer jag den på grillen och gör bollar av den, som jag plattar ut ordentligt. Se bild.
Burgarna, grilla dem indirekt (på den sidan som det inte är glöd) tills dem är 55 grader i mitten, då lägger du dem över glöden. Det kan vara fördel att lägga på en bit rökved på gallret från början så dem får lite smak. När du lagt över dem så penslar du dem med BBQ sås och när du vänder dem så penslar du med BBQ sås igen och så brukar jag göra ungefär 2-3 gånger i minuten under 2 minuters tid. För 55 grader är perfekt, så det handlar bara om att få yta. Lägg bort från glöden och lägg på osten och när den smält ner så är det dags att ta av dem.
Grilla på brödet på insidan och utsidan så det blir varmt och får färg. Sen är det bara att bygga.
Bröd i botten, sedan mayo, tomat, sallad, kött, ost, jalapeños, BBQ sås, rödlök bröd.
Hoppas det smakar.
Trevlig helg! // Johan – El Jefe
Skogens grillbriketter ger dig en jämn och ren glödbädd med lång brinntid.
165,00 kr
Biokol laddat med stenmjöl, alger och grönkompost. För dig som vill ha en näringsrik, klimatpositiv och självgående planteringsjord.
245,00 kr
Återförslutningsbar premium marinad påse. Fungerar även utmärkt som vanlig fryspåse. 80st i förpackningen.
BPA free.
160,00 kr
Exklusivt 3-delars set. Helgjutet rostfritt stål i mattborstad finish. Setet består av gaffel, tång och grillspade.
395,00 kr
Extra bred och stark aluminiumfolie. 45 cm bred och 30 m lång.
160,00 kr
Innehåller komplett paket med förbrukningsvaror för grillning från start till mål.
160,00 kr
Praktisk engångsgrill med stativ så att den slipper stå direkt på marken. Storlek 25,5 x 31,5 x 5,5 cm
165,00 kr
Grilla med färdiga portionspåsar och slipp dammet från kolen. Färdiga påsar att lägga direkt på grillen och tänd på. Ingen tändvätska behövs.
165,00 kr
Weibulls Planteringsjord är anpassad för utomhusbruk. Varje säck innehåller 40 L jord.
185,00 kr
Med Skogens rökspån får du en härlig rökt arom på den grillade maten.
165,00 kr
Tänd grillen/spisen/eldstaden enkelt och miljövänligt med Skogens träull.
165,00 kr