0
0,00 kr 0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.

Login/konto
Varukorg
Login/konto
Meny

Grilla med rökspån

En påse rökspån al från Skogens kol som hålls framför ett gult rapsfält och en blå himmel.

Att grilla med rökspån har de senaste åren blivit alltmer populärt och är ett perfekt sätt att förhöja smakerna på din grillade mat.

Men vad gör då rökspån och hur gör jag? Vi tänkte dyka djupare in i rökning med al och äppelspån.

Smaksättning med rök ger en genuin smak och kan hjälpa till att få fram det allra bästa ur råvaran. Man kan röka det medsta - fisk, kött, ostar och såklart även grönsaker.

Tekniken för rökning kan skilja beroende på vilken grill du använder, men det gemensamma dem har är att rökning sker i lägre temperaturer, runt 100 grader. Tiden för rökningen varierar beroende på vad du grillar, produktens färskhet och tjocklek. Tänk på att värma upp grillen ordentligt innan du startar.

Blötlägg rökspånet ordentligt i vatten (ca 30 minuter) före användning. När du fått den perfekta glödbädden häller du av vattnet och lägger det blöta träspånet på kolet. Lägg på köttet och stäng locket. Hemligheten med att röka med spån är att inte släppa ut röken. Låt den få tid att ge doft, färg och smak till köttet. Håll koll på temperaturer genom at använda termometer både i köttet och för grillen. Beroende på vilket träslag du använder på rökspånet kan du variera smakerna. Äpple tillför lätt fruktig sötma medans Al är den mest klassiska och mest traditionella spånet för rökning med en relativt neutral och mild röksmak. Båda passar perfekt till lättare råvaror så som fisk & skaldjur, fågel (vitt kött), fläskkött och kalv.

Så innan du börjar – läs på hur du röker med din grill/rök och prova dig fram med olika träslag och temperaturer.

Beställ ditt rökspån här!


usercartcrossmenuchevron-down