Jag reser en del och jag har under mina år rest till Kina och Hong Kong lite mer än 15 gånger. En kväll när vi satt på en liten restaurang en sen natt efter nattklubben stängt så blev det den asiatiska motsvarigheten till nattamat.
Grillat aubergine och grillade ostron. Idag tänkte jag berätta om hur jag grillar aubergine vilket är fantastiskt gott. Det går bra att äta ensamt och som tillbehör till annat.
Du behöver följande:
Olivolja ca 1 dl
Spansk peppar eller chili av valfri styrka.
En stor aubergine
1-2 vitlöksklyftor
Salt ca 2 krm
Tänd upp grillen med grillkol endast. försök ställa in grillen på 150-200 grader. När grillen är tänd går jag in och börjar. Se till att du har kol på en sida för idag grillar vi indirekt.
Jag själv är lite mesig så jag köper en mild gul chili. jag hackar upp den fint i små små bitar, vitlöken skalar jag och pressar och så blandar jag med ca 2 krm salt och lägger allt detta i olivoljan. Saltet får anpassas efter storlek på auberginen.
Dela auberginen på mitten på längden och snitta sedan skåror i den. Skär inte igenom utan skär så du nåt nästan igenom bara, i mitten vinklar jag kniven och skär ut några remsor så det blir små skåror. Pressa ner kanterna som på bilden och häll på röran. peta gärna ner lite chili och vitlök i skårorna.
Ta med din aubergine ut och lägg den på gallret på den sidan som du inte har glöd. Lägg på locket på grillen och låt dom ligga där inne och gotta sig i ca 30 minuter. Kolla till dom och peta lite, flytta över dom till glöddelen så dom får lite grillyta och se till at det svarta är neråt hela tiden. Efter några minuter över glöden så flytta tillbaka dem indirekt och låt dem ligga tills de är klara.
Hur vet man när dom är klara då?
Jo, när du kan gå ut med en gaffel och få tag i köttet så det faller isär, då är det klart. Tänk på att dom är sladdriga så det är bra att ha en stekspade eller två när du lyfter av dom.
Detta går väldigt bra att servera som det är i sig självt som en vegetarisk rätt eller som en sidorätt. Det passar väldigt bra till lamm tycker jag personligt. Men se till att försöka köpa ekologiskt lamm, så du vet att det är bra kött du får i dig!
Smaklig måltid! / Kullberg
Skogens grillbriketter ger dig en jämn och ren glödbädd med lång brinntid.
165,00 kr
Biokol laddat med stenmjöl, alger och grönkompost. För dig som vill ha en näringsrik, klimatpositiv och självgående planteringsjord.
245,00 kr
Återförslutningsbar premium marinad påse. Fungerar även utmärkt som vanlig fryspåse. 80st i förpackningen.
BPA free.
160,00 kr
Exklusivt 3-delars set. Helgjutet rostfritt stål i mattborstad finish. Setet består av gaffel, tång och grillspade.
395,00 kr
Extra bred och stark aluminiumfolie. 45 cm bred och 30 m lång.
160,00 kr
Innehåller komplett paket med förbrukningsvaror för grillning från start till mål.
160,00 kr
Praktisk engångsgrill med stativ så att den slipper stå direkt på marken. Storlek 25,5 x 31,5 x 5,5 cm
165,00 kr
Grilla med färdiga portionspåsar och slipp dammet från kolen. Färdiga påsar att lägga direkt på grillen och tänd på. Ingen tändvätska behövs.
165,00 kr
Weibulls Planteringsjord är anpassad för utomhusbruk. Varje säck innehåller 40 L jord.
185,00 kr
Med Skogens rökspån får du en härlig rökt arom på den grillade maten.
165,00 kr
Tänd grillen/spisen/eldstaden enkelt och miljövänligt med Skogens träull.
165,00 kr