Det finns flera olika typer av kol och det finns briketter. Men vad är skillnaderna och när ska man ha det ena eller det andra?
Grillkol görs på olika typer av träslag, men vanligast är lövträ och ek. Vi på Skogens kol/Grillkol.se använder lövträ när vi gör vårt grillkol, då lövträd har ett högt energiinnehåll och sprätter inte så som barrträd.
Grillkol görs antingen i traditionella kolmilor eller i stora kolugnar, där trät utsätts för hög värme i en syrefattig miljö (pyrolys). Det är ca 340-430 grader varmt i ugnarna och tiden det tar för trät att bli kol beror dels på ugnens storlek, vilket träslag det är och vilken temperatur det är i ugnen. Men ett riktmärke är ca 24 timmar.
När kolet sedan är klart blir det alltid bitar som är för små för att användas till grillkol. Denna restprodukt gör man bla grillbriketter av. Här packas kolet hårt under högt tryck tillsammans med ett bindemedel (i vårt fall: vetemjöl) och blir därefter små runda ”kuber”.
Fördelen att grilla med kol är att du snabbt får upp fin glöd med grillkol. Kolet ger en fin och härlig röksmak på den grillade maten däremot är värmen ojämn och brinner också snabbare ut.
Briketter däremot, som är hårdare än kol är svårare att tända, och tänds med fördel med en skorstenständare. Briketter håller en jämnare värme och röker inte på samma sätt som kol och gör det därför till en renare produkt att grilla med. Briketter kan med fördel släckas med hjälp av locket på grillen och kan därefter återanvändas till nästa gång du ska grilla.
Så vad ska man då använda, kol eller briketter? Ja det beror dels på vad du grillar och hur länge grillen ska vara tänd. Ska du grilla mindre bitar som tex korv eller tunnare skivor kött så skulle jag rekommendera att använda grillkol. Tänker du istället grilla större köttdelar och använda metoden indirekt grillning så är briketter att föredra pga den jämna temperaturen och längre glödtid.
Men varför välja när du kan använda båda och blanda!? Testa dig fram vad som fungerar för dig och din grill och använd en köttermometer för att få bästa resultat.
Skogens grillbriketter ger dig en jämn och ren glödbädd med lång brinntid.
165,00 kr
Biokol laddat med stenmjöl, alger och grönkompost. För dig som vill ha en näringsrik, klimatpositiv och självgående planteringsjord.
245,00 kr
Återförslutningsbar premium marinad påse. Fungerar även utmärkt som vanlig fryspåse. 80st i förpackningen.
BPA free.
160,00 kr
Exklusivt 3-delars set. Helgjutet rostfritt stål i mattborstad finish. Setet består av gaffel, tång och grillspade.
395,00 kr
Extra bred och stark aluminiumfolie. 45 cm bred och 30 m lång.
160,00 kr
Innehåller komplett paket med förbrukningsvaror för grillning från start till mål.
160,00 kr
Praktisk engångsgrill med stativ så att den slipper stå direkt på marken. Storlek 25,5 x 31,5 x 5,5 cm
165,00 kr
Grilla med färdiga portionspåsar och slipp dammet från kolen. Färdiga påsar att lägga direkt på grillen och tänd på. Ingen tändvätska behövs.
165,00 kr
Weibulls Planteringsjord är anpassad för utomhusbruk. Varje säck innehåller 40 L jord.
185,00 kr
Med Skogens rökspån får du en härlig rökt arom på den grillade maten.
165,00 kr
Tänd grillen/spisen/eldstaden enkelt och miljövänligt med Skogens träull.
165,00 kr