Fälsksida
Ingredienser
1 kg fläsksida med svål
4 msk salvia olja
1/2 dl torr rimmning
Gör fläsksidan så här:
Gnid ordentligt in hela fläsksidan och lägg i kylen i minst 6 timmar men gärna över natten. Grilla den sedan på låg temperatur gärna med locket på i ca 45-60 minuter pensla eller ös då och då med salvia oljan. Garnera gärna med rubben och Tjärlakris såsen då du skall servera.
Torr rimmning
Ingredienser
1/2 dl grovsalt
1 msk farinsocker
Finrivet citronskal från 1 citron
1 tsk salt
2 krm grov malen Tellicherry svartpeppar
Gör torr rimmningen så här:
Blanda allt i en bunke låt stå svalt och torrt.
Salvia olja
Ingredienser
1/2 l matolja eller mildare rapsolja
Safte från 1 citron
1 kruka färsk salvia
1 tsk farinsocker
1 msk salt
Gör salvia oljan så här:
Blanda ingredienserna i en kastrull och ställ på en platta på svag värme i min 30 minuter.
Låt sedan stå i rumstemperatur tills den svalat ner och häll upp den i en flaska och förvara i kylen.
Kolad ingefära
När du gör kolad ingefära måste du först och främst ha väldigt lång tid på dig. Det tar lätt 3-4 timmar i kolet innan den börjar bli mjuk. Du kan köra den i omgångar också det vill säga under flera grillningar.
Jag brukar göra ordentligt med kolad ingefära då jag liks gör det och så sparar jag sedan detta i frysen eller lägger det i olja i kylen.
Ingredienser
100g färsk ej skalad ingefära
Gör kolad ingefära så här:
Lägg direkt på kolbädden och lägg sedan kol ovanpå ingefäran. Se till att ha igång kolbädden i 3-4 timmar
Grillad potatis och aubergine
Ingredienser
1 st medelstor aubergine
2 bakpotatisar
Gör så här:
Lägg potatisarna direkt på glöden då det slutat att brinna, lägg sedan kol ovanpå och baka i ca 1 1/2 till 2 timmar i glöden beroende på hur stor den är. Vill du fuska så förkomma den innan men baka den sedan ändå i kolet.
Lägg sedan auberginen direkt på kolet och låt den baka i ca 30 minuter till den blivit mjuk, vänd då och då.
Smaklig måltid! / TV-kocken Erik Brännström